LSE, Centre Buildings Redevelopment

London, UK

Demolition and new build development which will replace four existing central campus buildings on LSE’s Aldwych campus. The new building will increase the gross internal floor area allowing for growth. The new building will accommodate teaching and learning spaces of various sizes on the lower ground, first and second floors, a new catering facility on the ground floor, academic departments on floors 3 to 11. The project aspires for a zero carbon emission building; creating a better environment for its occupants and for the biodiversity around.

This project was secured through an international design competition win and were appointed to provide MEP, Environmental and Lighting Design services.

The new building has a simple and robust design combining the best elements of passive design with innovative and inventive MEP plant and controls, making it easy for users to adapt their individual environment on academic floors. Passive design features include open circulation spaces on lower levels, narrow floor plates for daylight and ventilation, an atrium with roof vents to enhance air movement and provides the opportunity for the user to change their surrounding environment. The result is that more than 60% of the total building area is designed as fully naturally ventilated while only 15% as fully mechanically ventilated. The remaining spaces are designed for mixed mode ventilation and can operate in either natural or mechanical mode depending on the occupancy and comfort requirements.

LocationLondon, UK
TypeEducation new build
Size/Area18,000m2
Our RoleMEP Consultant/ Environmental Consultant/ Lighting Consultant
1. Zero Carbon Building
2. Natural ventilation strategy
3. BREEAM 'Outstanding'
4. RIBA Design Competition
Client London School of Economics
Architect Rogers Stirk Habour + Partners
Structural Engineer AKT II
Project Manager Deloitte
Cost Consultant Deloitte
Main Contractor Mace
“We are a world class university and the Centre Buildings Redevelopment will provide a new building and public spaces which will reflect this. Its sustainable design will complement and enhance our surroundings while still being uniquely identifiable as LSE.”
Julian Robinson, Director of Estates, London School of Economics